Program för pulsklockor med GPS

Även om alla gps-klockor går att använda som de är så behövs det separata program för att verkligen analysera löpningen. För det mesta följer det med ett program vid köpet, men det finns även tredjepartsprogram som i många fall är bättre än de medföljande. Dessutom finns det några olika webbplatser som kan importera GPS-data och därmed fylla samma funktion. Här är några av de vanligaste alternativen.

Tillverkarnas egna program

Garmin Training Centre - skärmdump

Garmin Training Centre Windows OS X

Följer med Garmins klockor och synkar med USB eller trådlöst med de nyare klockorna. Ett funktionellt men lite enklare program. Den stora fördelen är att du kan planera dina träningspass och slingor i programmet och sedan synka tillbaka dem till klockan. Gratis men fungerar bara med Garmins klockor.

Garmin Connect - skärmdump

Garmin Connect Webbtjänst Även på svenska

Garmins webbapplikation för att analysera och planera löpträning. Synkar trådlöst eller via USB med hjälp av webbläsarplugin. Snyggt, smidigt med många funktioner och betydligt bättre än Garmin Training Center så länge du har internetuppkoppling. Enkelt att dela löprundor på t.ex. Facebook och Twitter. Går att söka bland andra medlemmars löprundor. Gratis men fungerar bara med Garmins klockor. Finns på svenska.

Polar Personal Trainer - skärmdump

Polar Personal Trainer Webbtjänst

Eftersom Polar inte säljer några gps-klockor så saknas kartfunktion. En enkel webbtjänst med grundläggande funktionalitet och fokus på pulsträning. Har inget som inte konkurrenterna har. Gratis men bara for Polars klockor.

Movescount - skärmdump

Movescount Webbtjänst Även på svenska

Suuntos webbapplikation. Går att lägga till löpslingor på kartor, men det måste göras manuellt eftersom Suunto inte har några klockor med gps. Movescount har en rad communityfunktioner – det går att skapa olika grupper, jämföra sig med andra och följa andra medlemmar. Gratis men bara for Suuntos klockor.

Tredjepartsprogram

SportTracks - skärmdump

SportTracks Windows Även på svenska

Ett av de mer avancerade programmen. Massor med inställningar och går att anpassa ytterligare genom rad olika plugins. Förutom de vanliga funktionerna finns även en rapportgenerator för de med specialbehov. Går att få på svenska och det finns även ett svenskt användarforum. Stödjer de flesta av Garmins klockor och genom plugins finns det stöd för andra märken. Kostar 35 USD, men det finns även en gratisversion.

TrailRunner - skärmdump

TrailRunner OS X Även på svenska

Ganska avancerat program som stödjer bland annat Garmin, Nike+, iPhone and Polar. Snyggt och lättanvänt men har inte alla SportTracks funktioner. För att importera data från Garmins klockor måste passen inporteras med Garmin Traning Center först. TrailRunner är än så länge gratis, men fungerar bara 3 månader innan programmet måste installeras om.

rubiTrack - skärmdump

rubiTrack OS X

Ännu ett ganska avancerat program som stödjer bland annat Garmin, Nike+ och iPhone. Kan dessutom importera filer från Polar och Suunto. Snygga visualiseringar av data. Kostar 29 EUR.

jogg.se - skärmdump

jogg.se Webbtjänst På svenska

En av sveriges populäraste löpardagböcker kan även importera data från direkt från Garmins program och från alla enheter som stödjer GPX/TCX-filer. Lite omständigare än att använda tillverkarnas egna program, men en bra träningsdagbok och fantastiskt löparforum. Saknar dock analysverktygen som de flesta andra program har. Gratis.

FunBeat - skärmdump

FunBeat Webbtjänst På svenska

En annan populär svensk träningsdagbok med Garminimport. Inte lika inriktad på löpning som jogg.se, men har fler funktioner. Gratis.

Runners World

Prenumerera på Runners World!
6 nr 299 kr, spara 16%
10 nr 499 kr, spara 36% + få löparklocka