Barfotalöpning och minimalistiska skor

De senaste åren har barfotalöpning eller löpning i skor med mycket tunna sulor utan stötdämpning blivit allt mer populärt. Enligt förespråkarna är de klassiska stötdämpande skorna i bästa fall onödiga och i värsta fall till och med skadliga. De påpekar att människan har en kropp byggd för långdistanslöpning och att vi sprungit långa distanser i alla tider. Dämpade skor är ett relativt nytt fenomen med runt 40 år på nacken och trots att skorna blir allt mer avancerade så har skadefrekvensen bara ökat. De menar att kroppen kompenserar ökad dämpning med hårdare steg.

Typer av minimalistiska skor

Det finns många olika typer av skor som marknadsförs som minimalistiska men de kan skillja sig ganska rejält från varandra. Lite snabbt kan man dela in dem i några olika huvudkategorier:

 • Nästan barfota
  Skor med minimal sula som försöker komma så nära barfotakänslan som möjligt. Hit hör tåvarianter som Vibram Fivefingers men även något mer traditionella Vivo Barefoots och diverse sandalvarianter populariserade genom boken Born to Run.
 • Zero/low drop
  Traditionella löparskor har betydligt mer dämpning under hälen än under framfoten vilket ger hälen en högre position. Hälens högre position uppmuntrar hälisättning och minskar vadmuskulaturens utsträckning. Skillnaden mellan hälens och framfotens avstånd till marken brukar kallas skons “drop” (fall). Skor med fall på under 12 mm räknas ofta som low drop, men det finns skor helt utan fall, exempelvis från Altra.
 • Tävlingsskor
  De flesta tillverkare har flera tävlingsmodeller. Eftersom låg vikt är prioriterat för tävlingsskor och tjocka dämpade sulor väger mycket, så brukar de ha betydligt mindre dämpning och ofta mindre skillnader mellan häl- och framfotshöjd.
 • Övergångsskor
  De större skotillverkarna har kommit ut med skor för de som är nyfikna på minimalistiska skor men inte är beredda att ta steget till de riktigt tunna varianterna. De brukar vara förhållandevis flexibla, men fortfarande ha en hel del dämpning och hälhöjd.

Tillverkare av minimalistiska skor

Numera har alla tillverkare tävlingsskor och övergångsskor, men de som letar efter riktigt tunna skor får leta lite mer. Här är några tillverkare som fokuserar på de mer minimalistiska alternativen:

Vibram Bikila

Vibram Fivefingers

De numera nästan klassiska tåskorna. Så nära barfota man kan komma i ett par skor. Vibram tillverkar numera modeller speciellt gjorda för löpning: Vibram Fivefingers Bikila och nya Fivefingers Bikila LS (med snabbsnörning).

Vivo Barefoot Evo

Vivo Barefoot (Terra Plana)

Vivo Barefoot Evo från Terra Plana är nästan lika tunna som Vibrams, men utan tår och med lite mindre uppseendeväckande utseende. Gör även många modeller för vardagsbruk.

Merrel True Glove

Merrel

Har några modeller som är riktigt tunna. Deras Merrel Barefoot True Glove och Merrel Barefoot Trail Glove har dessutom sulor tillverkade av Vibram.

Altra - The Instinct

Altra

Dämpade skor, men helt utan fall mellan häl och framfot. Har även en model med tunnare sula – The Adam/Eve.

Luna Sandals

Luna Sandals

Olika modeller av löparsandaler med sulor från Vibram.

Huaraches

Invisible Shoes

Klassiska huarachesandaler som postorderkitt för dig som verkligen vill vara hard core. Skär till dina egna sulor av gummi från Vibram.

Fotokällor: [1]
Runners World

Prenumerera på Runners World!
6 nr 299 kr, spara 16%
10 nr 499 kr, spara 36% + få löparklocka